Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Βιβλία που έγιναν τραγούδια (Part 2)


Μετά την πρώτη λίστα με τα βιβλία που επηρέασαν τη σύγχρονη μουσική, ήρθε η ώρα να δείτε και να ακούσετε τα υπόλοιπα! Κάποια ίσως τα ξέρετε οπότε είναι ευκαιρία είτε να ξανακούσετε το τραγούδι γνωρίζοντας πλέον το υπόβαθρό του είτε να διαβάσετε το βιβλίο αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Big Brother του David Bowie. Το κομμάτι βασίζεται στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ. Το δυστοπικό αυτό μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1948, περιγράφει τη ζωή του Γουίνστον Σμιθ στην Ωκεανία, μιας χώρας που βρίσκεται υπό απολυταρχικό καθεστώς και οι κάτοικοί της παρακολουθούνται συνεχώς και ζουν κάτω από τυραννία και καταπίεση. Πολιτικός ηγέτης της χώρας είναι ο Μεγάλος Αδερφός. Ο Σμιθ δουλεύει στο Υπουργείο της Αλήθειας που κάνει προπαγάνδα, και μισεί στα κρυφά τον Μεγάλο Αδερφό ενώ ονειρεύεται μια επανάσταση εναντίον του.


The Resistance από τους Muse. Επίσης βασίζεται στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ. If we live our life in fear/I'll wait a thousand years/Just to see you smile again/Kill the prayers for love and peace/You'll wake the thought police/We can't hide the truth inside τραγουδούν οι Muse στο πολύ όμορφο τραγούδι τους.




Lord of the Rings των Blind Guardian. Όπως μαρτυράει και ο τίτλος, το τραγούδι μιλάει για το έπος του Τόλκιν, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Το μυθιστόρημα φαντασίας των τριών τόμων διαδραματίζεται στη Μέση Γη, την Τρίτη Εποχή κι επικεντρώνεται στην προσπάθεια του χόμπιτ Φρόντο και της συντροφιάς του που αποτελείται από άλλα χόμπιτ, νάνους, ανθρώπους, ένα ξωτικό κι έναν μάγο να καταστρέψει το Ένα Δαχτυλίδι που κατασκεύασε ο σατανικός Σάουρον, στο οποίο έβαλε την μοχθηρία και τη δύναμη του για να εξουσιάσει τα υπόλοιπα και να κατακτήσει τη Μέση Γη. Μέσα από το μυθιστόρημα ακολουθούμε την πορεία του πολέμου που προκάλεσε το Δαχτυλίδι αλλά και την αιώνια μάχη του καλού και του κακού.




Ramble on των Led Zeppelin. Το τραγούδι αναφέρεται στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα του Φρόντο με το βάρος του Δαχτυλιδιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.


Nimrodel/The Procession/The White Rider των Camel. Το κομμάτι που είναι χωρισμένο σε τρία μέρη αναφέρεται κι αυτό στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και αφορά τον μάγο Γκάνταλφ. Ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι που καταφέρνει να μας ταξιδέψει.



Misty Mountain Hop των Led Zeppelin. Το τραγούδι έχει αναφορές στο Χόμπιτ του Τόλκιν το οποίο γράφτηκε σαν μυθιστόρημα φαντασίας για παιδιά αλλά αποτελεί και πρίκουελ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Είναι η ιστορία του χόμπιτ Μπίλμπο Μπάγκινς που μπλέκεται σε μια περιπέτεια στη Μέση Γη παρέα με τον μάγο Γκάνταλφ και δεκατρείς νάνους για να διεκδικήσει μερίδιο από τον κρυμμένο θησαυρό του Δράκου Σμάουκ. Φαίνεται πως οι Led Zeppelin ήταν φαν του Τόλκιν.



In Like a Lion (Always Winter) των Relient K. Το τραγούδι μιλάει για Το Χρονικό της Νάρνια-Το λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα του Κλάιβ Λιούις. Στο μυθιστόρημα, τα τέσσερα παιδιά της οικογένεια Πέβενσι, ο Πίτερ, ο Έντμουντ, η Λούσι και η Σούζαν μετακομίζουν προσωρινά στο εξοχικό σπίτι ενός καθηγητή, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί ανακαλύπτουν μια παλιά ντουλάπα που λειτουργεί σαν πύλη στη χώρα της Νάρνια. Τα αδέρφια θα κληθούν να εκπληρώσουν μια προφητεία που λέει ότι θα απελευθερώσουν τη Νάρνια από την τυραννία της Λευκής Μάγισσας.



Lolita των Elefant. Φυσικά αναφέρεται στην πασίγνωστη Λολίτα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Ένα κλασσικό μυθιστόρημα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων την εποχή που εκδόθηκε εξαιτίας του τολμηρού θέματος  που πραγματεύεται και ανήγαγε τη Λολίτα στο απόλυτο σύμβολο πρόκλησης κι αισθησιασμού.



Set the controls for the heart of the sun των Pink Floyd. Κι όμως, αυτό το κομμάτι βασίζεται στο Ι Τσινγκ ή Βιβλίο των Αλλαγών. Το βιβλίο είναι ένα από τα κλασικά έργα της κινεζικής φιλοσοφίας και υποστηρίζει την έννοια της διαρκούς αλλαγής,  ότι ο κόσμος δηλαδή διαμορφώνεται από τις αντίρροπες κι εναλλασσόμενες καταστάσεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμή του και η ρίζα των πραγμάτων βρίσκεται στο Γιν και στο Γιανγκ.

 

Soma από τους Strokes. Το τραγούδι συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με τον Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο του Άλντους Χάξλεϊ. Κι αυτό γιατί στο βιβλίο, "soma" είναι ένα παραισθησιογόνο που κατασκεύασε το Παγκόσμιο Κράτος για να προσφέρει εσωτερικά κατευθυνόμενες προσωπικές εμπειρίες στους ανθρώπους κι εξαλείφει το άγχος, την δυσφορία αλλά και την ανάγκη για θρησκεία και προσωπικές πεποιθήσεις που δεν σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κράτος.


The Snow Goose των Camel. Πρόκειται για ένα ορχηστρικό άλμπουμ των Camel που βασίστηκε στη νουβέλα του Πωλ Γκάλικο, Αγριόχηνα. Αρχικά οι Camel θέλανε να φτιάξουν τραγούδια με στίχους μέσα από το κείμενο, αλλά εξαιτίας των αντιρρήσεων του συγγραφέα, συνέθεσαν μόνο μουσική, η οποία μας αφηγείται την συγκινητική ιστορία της Αγριόχηνας. Eίναι μία μικρή ιστορία για την φιλία και την αγάπη ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Δείχνει τη φιλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν παραμορφωμένο καλλιτέχνη με τρυφερή ψυχή που ζει απομονωμένος σε έναν φάρο κι ένα κοριτσάκι καθώς και την προσπάθεια τους να γιατρέψουν μία πληγωμένη αγριόχηνα. Έχοντας ακούσει πριν κάποια χρόνια το υπέροχο άλμπουμ των Camel, άρχισα να αναζητώ το βιβλίο για να το διαβάσω. Είχε εκδοθεί πριν πολύ καιρό από την Ωκεανίδα αλλά πλέον έχει εξαντληθεί από τον εκδοτικό οίκο και δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά, ούτε καν σε κάποιο μαγαζί με μεταχειρισμένα βιβλία. Αν θέλετε, μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Δεν θα κουραστείτε γιατί είναι πολύ μικρό βιβλιαράκι.



White Rabbit των Jefferson Airplane. Αναφέρεται στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ. H Αλίκη ενώ καθόταν στις όχθες ενός ποταμού παρέα με την αδερφή της, είδε έναν λευκό λαγό που μιλούσε και κρατούσε ένα ρολόι τσέπης. Τον ακολούθησε πέφτοντας μέσα σε μια λαγουδότρυπα που την μετέφερε στην Χώρα των Θαυμάτων.



Venus in Furs των Velvet Underground. Μιλάει για τους δύο βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος Η Αφροδίτη με τις γούνες του Λεοπόλδου φον Μαζόχ-Ζάχερ. H τολμηρή αυτή νουβέλα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1870 και περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα.



Tales of Brave Ulysses των Cream. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εμπνευσμένοι από την Οδύσσεια, του Ομήρου. Τα λόγια, νομίζω είναι περιττά κι όταν ακούσετε το κομμάτι θα σας έρθουν σίγουρα στο μυαλό σκηνές από το έπος του Ομήρου.



Ulysses των Franz Ferdinand. Βασίζεται στον άλλο πολύ γνωστό Οδυσσέα, του Τζέιμς Τζόυς. Το μυθιστόρημα αποτελείται από 18 κεφάλαια τα οποία παραπέμπουν στην Οδύσσεια του Ομήρου και περιγράφουν μία μέρα από τη ζωή του κεντρικού ήρωα, Λεοπόλδου Μπλούμ.



42 των Coldplay. Βασίζεται στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Μάικλ Ντάγκλας,  Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ.  Στο βιβλίο, ο αριθμός 42 είναι η απάντηση στο απόλυτο ερώτημα για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα. Το τραγούδι λοιπόν παίζει με αυτή την ιδέα, κάτι που φαίνεται κι από τον στίχο those who are dead are not dead, theyre just living my head.



Who Wrote Holden Caufield? των Green Day. Αναφέρεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Σάλιντζερ, Ο φύλακας στη σίκαλη. Το βιβλίο είναι ιστορία του Χόλντεν Κώλφηντ, ενός δεκαεξάχρονου αγοριού που ζει μακριά από την οικογένειά του, αποβάλλεται από το καθωσπρέπει σχολείο του κι αφηγείται τις εμπειρίες του στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο αποτελεί ένας ύμνος στην εφηβεία κι επίσης είναι το αγαπημένο του Bill Armstrong, του τραγουδιστή των Green Day.



How Beautiful You Are των CureΤο τραγούδι ουσιαστικά αφηγείται το ποίημα Les Yeux des Pauvres ή στα ελληνικά H ματιά των φτωχών του Γάλλου καταραμένου ποιητή Σαρλ Μποντλέρ. Το ποίημα συμπεριλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή Le Spleen de Paris που κυκλοφόρησε το 1869.



   

6 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό το αφιέρωμα σου.Φαντάσου πόσα τραγούδια έχουν επηρεαστεί απο βιβλία και ούτε καν το ξέραμε.Μια μικρούλα συμπλήρωση,όμως,θα ήθελα ανάμεσά τους να δω το "Wuthering Heights" της Kate Bush,είναι ένα τραγούδι απόλυτα εμπνευσμένο απο τον έρωτα της Κάθριν και του Χήθκλιφ απο τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη"της Έμιλυ Μπροντέ!
    Μπράβο,Αλικάκι,ωραία τα θέματα σου.Συνέχισε,έτσι,με φόρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννέτα μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια! Ειλικρινά χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν τα θέματα :) :)

      Η αλήθεια είναι ότι το ξέχασα τελείως το τραγούδι της Kate Bush! Όμορφο κι αυτό, δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο. Είναι στο πρόγραμμα όμως ;)

      Διαγραφή
    2. Τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη"δεν είναι μια ευχάριστη ρομαντική ιστορία(βλ.Τζέην Όστιν).Είναι μια ιστορία τρελλής και παθιασμένης αγάπης που αψηφά τα πάντα στο περασμά της και όταν δεν ικανοποιείται γίνεται εκδίκηση.Το γοτθικό μυθιστόρημα της Έμιλυ Μπροντέ δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητη.Εγώ ξεκίνησα ως φαν της Σαρλότ Μπροντέ και της "Τζέιν Έϋρ"της και έπειτα γνώρισα την Έμιλυ απο την ταινία του 1992 με τον Ρέιφ Φάινς στο ρόλο του Χήθκλιφ.Μετά,καταλαβαίνεις,δεν γινόταν να μη διαβάσω και το βιβλίο που το κατατάσσω,μαζί με την "Τζέιν Έϋρ"σαν ένα απο τα αγαπημένα μου όλων των εποχών.Αξίζει,λοιπόν,να του δώσεις μια ευκαιρία!

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα είναι ένα από τα βιβλία που θέλω πολύ να διαβάσω! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που θεωρείται κλασσικό... Για να μιλάς κι εσύ τόσο ωραία γι αυτό το βιβλίο, αποκλείεται να με απογοητεύσει! Θα σου πω σχόλια μόλις το διαβάσω :)

      Διαγραφή
    4. Έχω κάνει αφιέρωμα για τα Ύψη στο μπλογκ μου.Αν το διαβάσεις,μπορείς να αφήσεις εκεί τα σχολία σου για να το συζητήσουμε.

      Διαγραφή