Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Πώς να διαβάσεις ένα βιβλίο!



 Μιας και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λέω να προσπαθήσω να πείσω και τους πιο δύσπιστους να μπουν στον κόσμο των βιβλίων με έξι απλά βήματα. Μην το σκέφτεστε και πολύ, τολμήστε το! 






BHMA 1ο

Βρες ένα βιβλίο. Ψάξε στη βιβλιοθήκη ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Μπορείς ακόμα και να ζητήσεις από κάποιον  φίλο σου, να ψάξεις στα ράφια του. Ψάξε λοιπόν μέχρι να βρεις κάποιο βιβλίο που φαίνεται καλό. Μετά, διάβασε την πρώτη σελίδα του βιβλίου ή αν υπάρχει, την περίληψη στο οπισθόφυλλο για να πάρεις μια ιδέα. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να έχει απορροφηθεί, μην το σκεφτείς, παρ’ το!


ΒΗΜΑ 2ο

Αγόρασε το ή δανείσου το και φέρε το στο σπίτι σου. Μην αρχίσεις να το διαβάζεις ώσπου να βρεις χρόνο. Αν είναι να το ξεπετάξεις, γιατί έχεις να κάνεις εργασίες για το σχολείο ή να ετοιμάσεις δείπνο, καλύτερα να περιμένεις μέχρι να τελειώσεις ό,τι έχεις να κάνεις. Βρες χρόνο που δεν θα έχεις να κάνεις τίποτα άλλο παρά μόνο να διαβάσεις όπως θα έβρισκες για να διασκεδάσεις  ή χαλαρώσεις.


ΒΗΜΑ 3ο

Κάθισε σε μία αναπαυτική καρέκλα ή πολυθρόνα. Να έχεις μία λάμπα από πίσω σου ώστε να φωτίζει την περιοχή που διαβάζεις και να μη χρειαστεί να σηκωθείς  όταν θα έχεις ξεκινήσει. Σιγουρέψου ότι  έχεις δίπλα σου μία κούπα καφέ/σοκολάτα,  ποπκορν ή ό,τι άλλο χρειαστείς καθώς κι ότι η τηλεόραση κι ο υπολογιστής είναι κλειστά για να μην σου αποσπάσουν την προσοχή.

Εγώ προτιμώ σοκολάτα μαζί με το βιβλίο μου!
ΒΗΜΑ 4ο

Να είσαι ήρεμος/η  αλλά και σε εγρήγορση. Το μυαλό σου πρέπει να είναι ήρεμο αλλά και ταυτόχρονα ενεργό αλλιώς θα περιπλανιέται αλλού.


ΒΗΜΑ 5ο

Ξεκίνα να διαβάζεις γυρίζοντας τις σελίδες από το εξώφυλλο προς το οπισθόφυλλο. Μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που διαβάζεις. Βάλε τον εαυτό σου στον τόπο και τη δράση της ιστορίας. Όταν θα έχεις απορροφηθεί εντελώς θα σου είναι αδύνατο να αφήσεις  το βιβλίο στην άκρη. 


ΒΗΜΑ 6ο

Διάβασε κι απόλαυσε το πραγματικά.  Η ανάγνωση δεν είναι απλά να αφήνεις τη ματιά σου να «τρέχει» πάνω στις λέξεις. Διάβασε το με προσοχή, ενεργά κι αφέσου να το απολαύσεις ολοκληρωτικά.  Αν παρόλα αυτά, χρειάζεται να διαβάσεις γρήγορα ένα βιβλίο, τότε μην κολλάς σε κάθε λέξη.



TIPS 

  • Διάβασε όταν βρίσκεσαι στην κατάλληλη διάθεση. Αν νιώθεις κούραση, οργή ή ανησυχία,  δεν θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς και τότε είτε δεν θα προχωρήσεις αρκετά το βιβλίο είτε θα ξεχνάς αυτά που διαβάζεις.

  • Προσπάθησε να φανταστείς την ιστορία στο μυαλό σου.

  •  Όσο πιο ήσυχο είναι το μέρος, τόσο πιο εύκολο είναι να διαβάσεις. Όμως, αν η συγκέντρωση   σου είναι πολύ δυνατή, μπορείς να διαβάσεις και κάπου με φασαρία.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!

  • Αν ένα βιβλίο φαίνεται βαρετό στην αρχή, μην το σταματήσεις. Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να σε τραβήξει. Για να είσαι σίγουρος/η διάβασε τουλάχιστον το 1/5 του βιβλίου.

  • Αν έχεις δανειστεί το βιβλίο, τότε πρέπει να είσαι προσεκτικός/η μαζί του για να μην το καταστρέψεις.

  • Αν διαβάζεις το βιβλίο στο λεωφορείο ή στο μετρό, πρόσεχε μη χάσεις τη στάση σου! 


    Το παρόν άρθρο αποτελεί διασκευή του άρθρου "How to read a book" και μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ!

2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον μπλογκ!
    καλή αρχή και περιμένουμε προτάσεις και συμβουλές για νέα βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ελισάνια!!! Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες ;)

      Διαγραφή