Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Κάθοδος Αγγέλων



Έχουμε και λέμε: ένας μετά-αποκαλυπτικός κόσμος, μια δυναμική ηρωίδα με περίεργη οικογένεια, ένα τσούρμο κακοί (!) Άγγελοι, μυστήριο, τρόμος και… Voilà!  Ένα μυθιστόρημα που μπορεί αρχικά να σε ξεγελάσει και να μη σου γεμίσει και πολύ το μάτι αλλά τελικά καταφέρνει να σε μαγνητίσει και να σε τραβήξει τόσο βαθιά στον κόσμο του που όχι μόνο χάνεις την αίσθηση του χρόνου διαβάζοντας το αλλά το τέλος του σε αφήνει να διψάς για περισσότερο!



Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την στιγμή που οι Άγγελοι της Αποκάλυψης ήρθαν για να καταστρέψουν τον σύγχρονο κόσμο. Οι συμμορίες κυριαρχούν στους δρόμους και οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Η δεκαεφτάχρονη Πένριν προσπαθεί να βρει ασφαλές καταφύγιο για την μικρή αδερφή της που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και την ψυχικά άρρωστη μητέρα της. Τα πάντα ξεκινούν με ένα πούπουλο που πέφτει από τον ουρανό. Η Πένριν θα γίνει άθελα της μάρτυρας σε μια επίθεση που πραγματοποιεί μια ομάδα Αγγέλων ενάντια σε έναν δικό τους. Φεύγοντας, η ομάδα αποκόπτει τα φτερά του Αγγέλου που δέχτηκε την επίθεση τους και απαγάγουν την μικρή αδερφή της Πένριν.  Η Πένριν θα κάνει οτιδήποτε για να ξαναβρεί την αδερφή της ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σώσει τον τσακισμένο, εχθρό άγγελο με το όνομα Ράφε και να συνεργαστεί μαζί του.  Έτσι,  οι δυο τους ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς το Οχυρό των Αγγέλων, βασιζόμενοι ο ένας στον άλλον, η Πένριν για να σώσει την αδερφή της κι ο Ράφε για να ξαναγίνει ολόκληρος…

Ποιός θα προστατέψει την ανθρωπότητα; Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για τους φύλακες-αγγέλους!


Αυτό που κάνει το βιβλίο πραγματικά να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους είναι ότι δεν ακολουθεί την κλασσική και πεπατημένη οδό όπου ανασφαλές-αδύναμο κορίτσι ερωτεύεται με την πρώτη ματιά υπερφυσικό-φανταστικό αγόρι και το αντίστροφο (γκουχ  γκουχ  βλέπε Λυκόφως, Άγγελοι κλπ.) ούτε όλο το βιβλίο κατευθύνεται από το ρομάντζο των δύο πρωταγωνιστών.  Αντίθετα, αυτό που κυριαρχεί στο βιβλίο είναι η δράση κι ο αγώνας των ηρώων για επιβίωση και την επίτευξη των στόχων τους υποσκελίζοντας τα όποια συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Η σχέση τους εξελίσσεται αργά και πολύ φυσικά, από την έχθρα, στην αμοιβαία συμπάθεια, εμπιστοσύνη, φιλία, πίστη  και τέλος στον έρωτα, ο οποίος αποκαλύπτεται διακριτικά σε συνολικά δύο με τρεις σκηνές σε ολόκληρο το βιβλίο. Κι ακριβώς επειδή οι σκηνές είναι τόσο λίγες, η συναισθηματική τους ένταση  είναι κάτι παραπάνω από δυνατή και αποτελούν υπόνοια γι αυτό που μάλλον θ’ ακολουθήσει καθώς άμεση παραδοχή αυτών που νιώθουν δεν υπάρχει για κανέναν από τους δύο! Οι πράξεις και οι αποφάσεις τους είναι αυτές που μιλούν και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στην λογοτεχνία του φανταστικού!



Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι καλογραμμένοι, αινιγματικοί, άκρως ενδιαφέροντες και πάνω απ’ όλα έχουν προσωπικότητα. Καταρχάς, η Πένριν είναι μια νεαρή κοπέλα, πιο ώριμη από την ηλικία της μιας και αναγκάστηκε να κουβαλήσει από νωρίς στους ώμους της το βάρος των οικογενειακών ευθυνών, έξυπνη, εφευρετική κι αποφασιστική που γνωρίζει πολεμικές τέχνες και δεν κάθεται ποτέ στα αυγά της. Εν ολίγοις, μια πολύ δυναμική ηρωίδα που η αφοσίωση στην οικογένεια της κινεί τα νήματα για τις πράξεις της. Από την άλλη μεριά, ο Ράφε ένας όμορφος (το περίεργο θα ήταν να μην ήταν ωραίος, είπαμε πρωτοτυπία αλλά όχι και να καταρρίψουμε το μύθο της αγγελικής ομορφιάς :P) και δυνατός πολεμιστής Άγγελος, αλαζόνας με κοφτερή γλώσσα και χιούμορ, μυστηριώδης, απότομος κάποιες φορές και αγνωστικιστής (!!!!!!!!). Η συγγραφέας φαίνεται ότι είχε πολλά κέφια όταν τον δημιουργούσε! Οι διάλογοι μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών είναι πνευματώδεις με πινελιές σαρκασμού, καυστικού χιούμορ και προκαλούν χαμόγελα στον αναγνώστη. 

Επιτέλους και μια ηρωίδα που είναι συμπαθητική και δεν μασάει τα λόγια της μπροστά στον αλαζόνα μορφονιo!

Φυσικά πέρα από τους δύο πρωταγωνιστές κι άλλοι χαρακτήρες κλέβουν την παράσταση όπως η μητέρα της Πένριν, η οποία μας χαρίζει μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές του βιβλίου κι ο ηγέτης της αντίστασης κατά των Αγγέλων, ο Όμπι-Θέλω να γίνω Τσίπρας! :P


Βέβαια το ατού του βιβλίου είναι ο σκοτεινός και ζοφερός κόσμος που έχει ζωντανέψει με την γραφή της η συγγραφέας Susan Ee, ένας κόσμος που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως θα μπορούσες να επιβιώσεις μέσα σε αυτόν αλλά και  η διαφορετική της προσέγγιση πάνω στη μυθολογία των Αγγέλων. Οι Άγγελοι στο βιβλίο είναι βίαιοι, αδίστακτοι, δίχως έλεος, με σκοτεινές πλευρές, δίψα για εξουσία και τρομακτικοί! Παραθέτω έναν διάλογο μεταξύ Πένριν και Ράφε για τους Αγγέλους:

«Οι άγγελοι είναι βίαια πλάσματα.»
«Το έχω προσέξει. Παλιά νόμιζα ότι είναι όλο γλύκα και καλοσύνη.»
«Γιατί νόμιζες κάτι τέτοιο; Ακόμα και στη Βίβλο σας, είμαστε πρόδρομοι της καταστροφής, πρόθυμοι και ικανοί να καταστρέψουμε ολόκληρες πόλεις. Το ότι απλά μερικές φορές προειδοποιούσαμε μερικούς από εσάς δεν μας κάνει αλτρουιστές.»



Το βιβλίο μου άρεσε πολύ και με εξέπληξε καθώς ήταν πολύ καλύτερο από ότι περίμενα! Αρχικά το διάλεξα θέλοντας να διαβάσω κάτι ανάλαφρο σκεπτόμενη όμως ότι είναι μάλλον ένα από τα ίδια που συνηθίζουν να βγαίνουν στοχεύοντας αποκλειστικά στο νεανικό κοινό. Τελικά, κατέληξα να διαβάζω με κομμένη την ανάσα μην μπορώντας να κλείσω το βιβλίο! Αν σας αρέσουν τα βιβλία φαντασίας, με δράση, αγωνία, μπόλικο τρόμο (ναι, πιστέψτε με κάποιες σκηνές είναι αρκετά σκληρές οπότε καλύτερα να το αποφύγουν οι πιο νεαροί αναγνώστες) και νότες ρομαντισμού τότε η «Κάθοδος Αγγέλων» είναι ένα βιβλίο για εσάς! Τώρα που ήρθε και το καλοκαιράκι πραγματικά είναι ό,τι πρέπει για να σας κάνει να ξεχαστείτε και να διασκεδάσετε!



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλατύπους, οι οποίες κάνανε ως συνήθως εξαιρετική δουλειά και κατά τη γνώμη μου έχουν τα καλύτερα βιβλία του είδους! Επειδή πρόκειται για σειρά και το τέλος μας αφήνει με πολλά ερωτήματα, το επόμενο βιβλίο με τίτλο “World After” αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό το Νοέμβριο, με την ελληνική έκδοση να ακολουθεί τρείς μήνες μετά περίπου! Το θέμα είναι ποιός περιμένει μέχρι τότε…

Υ.Γ. Υπάρχουν φήμες ότι το βιβλίο θα γίνει και ταινία με παραγωγό-σκηνοθέτη τον Sam Raimi, γνωστό για την τριλογία του Spiderman.



5 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μα στο είπα ότι θα σου άρεσε :D

      Διαγραφή
    2. Συγνωμη αλλα εχω μια απορια...το βιβλιο στο εξωτερικο θα εβγαινε νοεμβριο και εδω 3 μηνες μετα αλλα δεν εχει κυκλοφορησει ακομη...μηπως ξερετε τελικα ποτε θα βγει?

      Διαγραφή
    3. Κυκλοφορεί πολύ σύντομα, εντός του μήνα. Περιμένουμε από τις εκδόσεις να ανακοινώσουν την ακριβή ημερομηνία :)

      Διαγραφή
    4. 10 Ιουλίου κυκλοφορεί τελικά!

      Διαγραφή