Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Το 5ο Κύμα



Άραγε πόσες φορές κοιτάζοντας το νυχτερινό ουρανό έχουμε αναρωτηθεί για την πιθανότητα ζωής έξω από τον πλανήτη μας; Φανταστείτε λοιπόν τί συμβαίνει όταν εξωγήινοι επισκέπτες καταφτάνουν στη Γη με όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις. Κι αυτή είναι η κεντρική ιδέα του βιβλίου “Το 5ο Κύμα”. Ευτυχώς που ο συγγραφέας Ρικ Γιάνσεϋ δε μένει μόνο εκεί. Αντίθετα, έχει δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα στo οποίο ναι μεν κυριαρχούν η καταιγιστική δράση, ο τρόμος και η αγωνία όμως από την άλλη, έντονοι προβληματισμοί που αφορούν την ανθρωπότητα αλλά κυρίως την ανθρωπιά κάνουν αισθητή την παρουσία τους αποδεικνύοντας πως ένα βιβλίο νεανικής (θεωρητικά) λογοτεχνίας και μάλιστα επιστημονικής φαντασίας μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο πηγή διασκέδασης αλλά και τροφή για σκέψη.


Το 1ο Κύμα βύθισε τη Γη στο σκοτάδι. Το 2ο Κύμα και οι πλημμύρες εξαφάνισαν τις παράκτιες πόλεις. Μετά το 3ο Κύμα και τον θανατηφόρο ιό, κατάφερε να παραμείνει ζωντανό μόνο το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 4ο Κύμα έφερε έναν καινούριο κανόνα στο προσκήνιο: Μην εμπιστεύεσαι κανέναν! Για το 5ο Κύμα κανένας δε γνωρίζει τίποτα, αλλά έρχεται… Η δεκαεξάχρονη Κάσσι, παρέα με το Μ-16 της κι ένα λούτρινο αρκουδάκι, τρέχει να ξεφύγει σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο. Ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει και να καταφέρει να βρει τον πεντάχρονο αδερφό της είναι να παραμείνει μόνη της. Μέχρι που συναντάει τον μυστηριώδη Ίβαν Γουόκερ, ο οποίος ίσως είναι η μοναδική ελπίδα για να σωθούν η ίδια και ο αδερφός της. Σε έναν κόσμο που καταρρέει, η Κάσσι θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην απελπισία, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο…

1ο Κύμα: Συσκότιση. Οτιδήποτε χρησιμοποιούσε μπαταρίες ή ηλεκτρισμό ή είχε μηχανή έπαψε να λειτουργεί για πάντα στις 11 π.μ.


Η αφήγηση στο βιβλίο μοιράζεται κυρίως ανάμεσα στην Κάσσι και στον Ζόμπι, έναν ακόμη επιζώντα, αλλά υπάρχουν και κάποια κεφάλαια που τα παρακολουθούμε από την οπτική γωνία του Σάμμυ, αδερφού της Κάσσι, καθώς κι από την οπτική γωνία ενός Σιγαστήρα. Και εδώ φαίνεται πως ο Ρικ Γιάνσεϋ έχει κάνει φοβερή δουλειά με τους χαρακτήρες του κι έχει μπει πραγματικά μες στο μυαλό τους. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά και τόσο μοναδικοί που αποκλείεται να μη δεθείς μαζί τους και είναι κατόρθωμα όταν ένας συγγραφέας καταφέρνει να πιάσει τον παλμό των ηρώων του και να τον μεταδώσει στους αναγνώστες του.

Σκούρα τα πράγματα για τους επιζώντες! Οι επιλογές τους περιορισμένες...

Η Κάσσι έχει χάσει τα πάντα αλλά κρατιέται με νύχια και με δόντια από τη ζωή για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έχει δώσει στον αδερφό της. Στο πρόσωπο της Κάσσι, ο Γιάνσεϊ  συμπυκνώνει την ουσία του 5ου Κύματος, την απόλυτη απομόνωση κι απελπισία που εξισορροπείται όμως με την αποφασιστικότητα και την ελπίδα. Η αυθεντικότητα και αμεσότητα της φωνής της κάνουν την ιστορία να «τρέχει» ακόμα και τα σημεία εκείνα που μας παρουσιάζει σε φλασμπακ. Είναι ένας πολύ δυναμικός χαρακτήρας όμως και πολύ προσιτός καθώς οι ανησυχίες της Κάσσι πέρα από τις πιο σημαντικές, είναι κοινές με αυτές της συνηθισμένης έφηβης. Σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται με αφέλεια κι όταν το ηθικό της τσακίζει, παρασύρεται εύκολα αλλά ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ της τονίζουν την αποφασιστικότητα και τον διασκεδαστικό χαρακτήρα της. 

Πάλι καλά που η Κάσσι έχει αυτογνωσία και τσαγανό!

Ο Ζόμπι, από την άλλη είναι λίγο μεγαλύτερος από την Κάσσι κι έχει γλιτώσει από την αρρώστια του 3ου Κύματος. Διασώζεται από τον στρατό με σκοπό να πολεμήσει τους Άλλους, αλλά αυτό που τον καθοδηγεί στην πραγματικότητα είναι οι ενοχές για την απώλεια της αδερφής του και η βαθιά επιθυμία για εκδίκηση. Ένας δημοφιλής έφηβος που είχε τα πάντα πριν την Άφιξη, αλλάζει εξαιτίας του πολέμου, αναλαμβάνει ευθύνες που ποτέ του δεν είχε φανταστεί και ωριμάζει, γίνεται σκληρός αλλά καταφέρνει να διατηρήσει τις πιο έντιμες πλευρές του χαρακτήρα του. 

Μπορεί το παρατσούκλι του να είναι "Ζόμπι" αλλά μόνο με ζόμπι δε μοιάζει

Έπειτα, έχουμε τον γλυκύτατο Σάμμυ, του οποίου η αθωότητα έρχεται σε κόντρα με το απειλητικό περιβάλλον και η σωτηρία του καταφέρνει να γίνει αυτοσκοπός τόσο της Κάσσι όσο και του Ζόμπι. Τέλος, ο Ίβαν Γουόκερ είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις χαρακτήρες του βιβλίου και καλείται να παλέψει με τους προσωπικούς του δαίμονες και να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την καρδιά της Κάσσι.

Φυσικά, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν είναι αμελητέας σημασίας και ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Αντίθετα χτίζει τις προσωπικότητες τους σταδιακά αναγκάζοντας μας να τους γνωρίσουμε και να τους δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τα κίνητρα και τις κινήσεις τους, να αναλύσουμε τη συμπεριφορά τους και τελικά να νοιαστούμε για αυτούς. Γιατί κάθε ένας από αυτούς παίζει το ρόλο του κι έχει λόγο ύπαρξης, δεν είναι απλά διακοσμητικοί χαρακτήρες.
 
Κάθε νεανικό βιβλίο που σέβεται τον εαυτό του έχει και το ρομάντσο του.
 
 Ευτυχώς εδώ δεν έχουμε ερωτικά τρίγωνα/τετράγωνα!

Κάθε πτυχή του βιβλίου, έχει χτιστεί σε πολύ γερά θεμέλια, από τη δράση μέχρι το love story. Σίγουρα το θέμα με την εξωγήινη εισβολή δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον τόσο ζωντανό που απλά χάνεσαι μέσα σε αυτό. Οι σκηνές δράσης είναι έντονες, η αγωνία χτυπάει κόκκινο, τα ηθικά διλήμματα των χαρακτήρων σε προβληματίζουν κι έχεις την αίσθηση ότι ποτέ δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς. Γιατί όταν οι Άλλοι μπορούν να μοιάζουν όπως ακριβώς οι άνθρωποι, να μιλούν και να φέρονται όπως αυτοί, τι πιθανότητες έχει η ανθρωπότητα να νικήσει; Πώς μπορεί κάποιος να συμμαχήσει με άτομα που μπορεί να συναντήσει στο δρόμο του; Και πόσο εφικτό είναι με αυτή την απειλή, την καχυποψία και το ένστικτο της επιβίωσης να κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου να διατηρήσει την ανθρωπιά του; Έτσι μπαίνει στη μέση και η θεμελιώδης επιθυμία του ανθρώπου να εξετάσει και να καθορίσει τη δική του ύπαρξη, γιατί τελικά σε προκαλεί να αναρωτηθείς, τί είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους;

 


Το βιβλίο αυτό είναι άκρως εθιστικό, η πλοκή έξυπνη και συναρπαστική, οι χαρακτήρες καλοδουλεμένοι ενώ τα διλήμματα και οι σκέψεις που φέρνει στην επιφάνεια κάθε άλλο παρά ανούσια είναι. Διαβάζοντας το βιβλίο η αίσθηση της αβεβαιότητας σε κυνηγάει όπως και η υποψία ότι ίσως έχεις πέσει έξω στις υποθέσεις σου. Αν σας άρεσαν βιβλία όπως οι Αγώνες Πείνας και η Κάθοδος Αγγέλων, πιστεύω ότι "Το 5ο Κύμα" δεν θα σας απογοητεύσει! Να προειδοποιήσω πως πρόκειται για τριλογία και η συνέχεια του θα κυκλοφορήσει στον εξωτερικό τον Σεπτέμβρη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.


Για να κρατηθείς, πρέπει να βρεις κάτι για το οποίο είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις...

Αν μας επισκέπτονταν ποτέ εξωγήινοι, νομίζω ότι η κατάληξη θα ήταν όπως τότε που ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική, και όλοι  ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλά για τους αυτόχθονες Αμερικανούς.

Stephen Hawking


Με λένε Κάσσι... από το Κασσιόπεια, τον αστερισμό...το όνομα της σημαίνει "Αυτή που υπερέχει στα λόγια"... Μερικές φορές στη σκηνή μου, αργά τη νύχτα, νομίζω ότι μπορώ να ακούσω τα αστέρια να ξύνονται στο ταβάνι του ουρανού..


4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κάποτε, κάπου στο χωροχρόνο... Να ξέρεις όταν συμβεί αυτό, μάλλον θα είσαι η πρώτη που θα το διαβάσει ;)

      Διαγραφή
  2. υπαρχει διαθεσιμη ημερομηνια για την κυκλοφορια του δευτερου βιβλιου στην Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο βιβλίο, πότε θα βγει και το 6ο κύμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή