Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Blankets



«Πόσο ικανοποιητικό είναι ν’ αφήνεις τα ίχνη σου σε μια λευκή επιφάνεια. Να χαρτογραφείς την πορεία σου όσο προσωρινή κι αν είναι». Αυτή η φράση ήταν η αιτία να πάρω αυτό το βιβλίο. Το όμορφο και λιτό εξώφυλλο αιχμαλώτισε αρχικά την προσοχή μου και πιάνοντας το βιβλίο για να το ξεφυλλίσω, διαπίστωσα ότι πρόκειται για graphic novel, ένα είδος με το οποίο δεν είμαι καθόλου εξοικειωμένη. Η συγκεκριμένη φράση όμως με άγγιξε γιατί μου φάνηκε τόσο αληθινή κι ανθρώπινη  που αποφάσισα να παραμερίσω τις όποιες αμφιβολίες μου. Κι αυτές διαλύθηκαν γρήγορα όταν γύρισα σπίτι μου και ξεκίνησα το διάβασμα. Οι εξακόσιες σελίδες έφυγαν σε μία μόλις ημέρα κι ευχόμουν να ήταν ακόμα περισσότερες. Γιατί το βιβλίο αυτό αποδείχτηκε μια γλυκιά, έντονα συναισθηματική αλλά ταυτόχρονα σκληρή και τραγική ιστορία για το τί σημαίνει να μεγαλώνεις.

 Ένα αγόρι μεγαλώνει σε μια καταπιεστική και βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Γίνεται ένας εσωστρεφής έφηβος που δεν μπορεί να ταιριάξει με τους συνομήλικους του και πολλές φορές γίνεται θύμα bullying. Στην κατασκήνωση της εκκλησίας γνωρίζει ένα κορίτσι κι ερωτεύονται. Περνούν δυο βδομάδες διακοπών στο σπίτι της και χτίζουν έναν δικό τους κόσμο στον οποίο προσπαθούν να δραπετεύσουν από το χάος των οικογενειών τους, τα εφηβικά τους τραύματα και τα προσωπικά τους εμπόδια.


Η ιστορία φαίνεται απλή αλλά σίγουρα ο καθένας από εμάς θα βρει κομμάτια του εαυτού του μέσα σε αυτήν, άλλος περισσότερα κι άλλος λιγότερα. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που απομυθοποιεί την “παραδεισένια” παιδική ηλικία. Ένα ταξίδι στο παρελθόν που μας δείχνει πως η ζωή μπορεί να γίνει σκληρή και δύσκολη ενώ μας θυμίζει την αίσθηση του να είσαι έφηβος αναζητώντας την ταυτότητα σου μέσα σε έναν κόσμο που κανείς δεν σε καταλαβαίνει.


Ο ήρωας είναι ένας μοναχικός νέος που είναι περιτριγυρισμένος από υποκρισία και δήθεν κανόνες ηθικής, οι οποίοι αποτελούν και την πηγή της αυταπάτης και των ενοχών του. Βρίσκει καταφύγιο στην θρησκεία. Μια θρησκεία που ενώ θα έπρεπε να είναι πηγή αγάπης και χαράς, έχει τα θεμέλια της στον φόβο. Έτσι, ο ήρωας καταπιέζει την δημιουργικότητα και τα θέλω του γιατί αισθάνεται εγωιστής απέναντι στην θρησκευτική πίστη από την οποία περιβάλλεται. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που βιώνει τον πρώτο κι αληθινό του έρωτα, μια εμπειρία που τον αλλάζει ολοκληρωτικά, τον βοηθάει να ωριμάσει και να αποκτήσει μια νέα οπτική των πραγμάτων.

Η ιστορία περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία του ίδιου του συγγραφέα-σκιτσογράφου, Craig  Thompson. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ενδιαφέρον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του. Βέβαια, όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο είναι ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα, επομένως είναι δύσκολο να διακρίνουμε εκείνη την γραμμή που διαχωρίζει την φαντασία από την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός αυτό, εγώ δεν μπορούσα να μην ταυτίσω τον ήρωα “Κρεγκ” με τον δημιουργό “Κρεγκ”, αφού καταφέρνει να μας μεταδώσει τα συναισθήματα του ήρωα τόσο έντονα ώστε να μπορούμε να τα νιώσουμε κι εμείς οι ίδιοι, με μια ειλικρίνεια ωμή αλλά και όμορφη που σκεφτόμουν ότι αποκλείεται αυτός ο άνθρωπος να μην τα έχει βιώσει όλα αυτά!


Η εικονογράφηση είναι ασπρόμαυρη με ήρωες καρτουνίστικους οι οποίοι όμως δεν χάνουν τον ρεαλισμό της ανθρώπινης μορφής. Επιπλέον, είναι απλή και περίπλοκη ταυτόχρονα, μαγευτική, σχεδόν λυρική, σε προκαλεί να χαθείς μέσα σε αυτήν και να χαζέψεις ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

To Blankets είναι μια υπέροχα σκιτσαρισμένη, δυνατή, προσωπική ιστορία για τον πρώτο έρωτα, την ενηλικίωση, την εμμονή και την απώλεια. Ένα ρομαντικό και μελαγχολικό ταξίδι στο παρελθόν με ειλικρίνεια, χιούμορ αλλά και κάποιες αρκετά σκοτεινές στιγμές. Ένα βιβλίο για το παιδί που κατανοεί περισσότερα από τους γονείς και που μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί ότι κάτι πάει στραβά με αυτόν τον κόσμο. Τελικά σε αφήνει με ένα γλυκόπικρο συναίσθημα μιας και σε ωθεί να σκαλίσεις σκέψεις και μνήμες που νόμιζες ότι σε είχαν εγκαταλείψει εδώ και καιρό. Θα το πρότεινα σε όλους όσους αγωνίστηκαν μέχρι να καταλάβουν πού ταιριάζουν, σε αυτούς που ένιωσαν την απόρριψη, σε εκείνους που δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα  αλλά και σε αυτούς που όταν ήταν παιδιά πίστευαν ότι το δωμάτιο τους ήταν θάλασσα και το κρεβάτι τους βάρκα…


Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Θα πρότεινα να μην προσπεράσετε αλλά να σταθείτε στον εξαιρετικό πρόλογο του επιμελητή Γιάννη Κουκουλά, αλλά αφού πρώτα διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία.


2 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσε κάποιος να κάνει καλύτερη περιγραφή και κριτική αυτού του βιβλίου!! αγαπάμε blankets <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή