Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σκάρλετ (Η Τετραλογία της Σελήνης)



Ποιος φοβάται τον Μεγάλο Κακό Λύκο? Σίγουρα πάντως όχι η Σκάρλετ! Όπως πολύ σωστά θα καταλάβατε το βιβλίο αυτό παρουσιάζει την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας μέσα όμως από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας της Σελήνης, τη συνέχεια της Σίντερ. Διαβάζοντας λοιπόν τη Σίντερ, δεν μπορούσα παρά να προμηθευτώ αμέσως τη Σκάρλετ καθώς το βιβλίο μας αφήνει σε κρίσιμο σημείο. Έχοντας ήδη πολύ καλές εντυπώσεις, η Σκάρλετ στάθηκε αντάξια των προσδοκιών μου καθώς η συγγραφέας Marissa Meyer κατάφερε για άλλη μια φορά να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον μου και να με μαγέψει!


Η ιστορία συνεχίζεται ακριβώς εκεί που μας άφησε το προηγούμενο βιβλίο. Η Σίντερ βρίσκεται κρατούμενη στις φυλακές της Ανατολικής Κοινοπολιτείας. Δραπετεύει όμως με τη βοήθεια ενός άλλου κρατούμενου, του Αμερικάνου δόκιμου της Πολεμικής Αεροπορίας,  Θορν. Έτσι, η Σίντερ και ο Θορν γίνονται οι νούμερο ένα καταζητούμενοι παγκοσμίως καθώς η Βασίλισσα Λεβάνα απειλεί τη Γη με πόλεμο αν δεν παραδοθεί στα χέρια της η Σίντερ.

Στο μεταξύ, σε μια γαλλική επαρχία η δεκαοχτάχρονη Σκάρλετ Μπενουά αναζητεί τη γιαγιά της, η οποία έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Στο δρόμο της θα εμφανιστεί ο Γουλφ, ένας μαχητής των δρόμων που αποκαλύπτει στην Σκάρλετ ποιοι έχουν απαγάγει τη γιαγιά της. Αφού της προσφέρει την βοήθεια του για να την εντοπίσει, ξεκινούν μαζί ένα περιπετειώδες κι επικίνδυνο ταξίδι, το οποίο δεν ξέρουν πού θα καταλήξει. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται με εκείνους της Σίντερ και του Θορν και συνάπτουν μια συμμαχία με σκοπό να προλάβουν τη Βασίλισσα Λεβάνα και τα τρομαχτικά σχέδια της.

Σκάρλετ (Πηγή: Lunar Chronicles fandom)
     
Γουλφ (Πηγή: Pinterest)















Τα στοιχεία που με κέρδισαν στο πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Σελήνης ήταν ακόμα πιο έντονα εδώ. Ένας μοναδικός φουτουριστικός κόσμος, καταιγιστική δράση, έξυπνη πλοκή και υπέροχοι χαρακτήρες! Μόνο που αυτή τη φορά, τα στοιχεία έδεσαν εξαιρετικά με το γνωστό, αγαπημένο μα και τρομακτικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Πέρα όμως από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο κλασικό παραμύθι, μπορεί κανείς να διακρίνει και ομοιότητες στους συμβολισμούς της Κοκκινοσκουφίτσας και της Σκάρλετ. Γιατί όπως η Κοκκινοσκουφίτσα ενέδωσε στον πειρασμό χάνοντας την παιδική της αθωότητα αλλά αποκτώντας γνώση από το πάθημα της, έτσι και η Σκάρλετ παίρνοντας το ρίσκο ν’ ακολουθήσει τον Γουλφ σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, γίνεται σοφότερη και πιο συνειδητοποιημένη.

Δεν ήξερε ότι ο λύκος ήταν κακό ζώο, κι έτσι δεν τον φοβόταν.
(Πηγή εικόνας: DeviantArt)

Η Σκάρλετ λοιπόν, δεν είναι γλυκιά κι αθώα αλλά μάλλον γλυκιά και θανάσιμη! Με τα κατακόκκινα μαλλιά της καλυμμένα από την κουκούλα του κόκκινου φούτερ της κουβαλάει αντί για καλαθάκι με λιχουδιές, ένα όπλο στη ζώνη της, το οποίο φυσικά δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει! Είναι δυνατή, πεισματάρα, παρορμητική και κάνει τα πάντα για να σώσει τη γιαγιά της ακόμα κι αν θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο. Παρ όλη τη δυναμικότητα της βέβαια είναι και αρκετά αφελής, καθώς πάνω στην απελπισία της δέχεται ν’ ακολουθήσει κάποιον που τον γνωρίζει ελάχιστα και μάλιστα τον ερωτεύεται! Ο Γουλφ είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμενα για την ενσάρκωση του Λύκου. Ενώ πίστευα ότι θα ήταν το κλασσικό κακό αγόρι, όμορφος, αλαζόνας, αναιδής κλπ. τελικά ήταν τόσο συνεσταλμένος και ήσυχος που μόνο συμπάθεια μπορούσε να προκαλέσει. Σίγουρα φαίνεται ένας θανάσιμα επικίνδυνος, ψυχρός κι αδίστακτος μαχητής των δρόμων που κατέχει όλες τις αισθήσεις των λύκων αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να κρύψει την ευγένεια και τη γλυκύτητα του. Βέβαια κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά αλλά πώς αλλιώς θα γινόταν ο τέλειος ρομαντικός ήρωας; Έχει γοητεία, διακριτικότητα, σεμνότητα, κίνητρο και ο χαρακτήρας του ανθίζει μέσα στο μυθιστόρημα, στοιχεία που φυσικά τον καθιστούν άκρως ερωτεύσιμο στα μάτια της Σκάρλετ αλλά και των αναγνωστριών. Αυτό είναι κάπως ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς τον χαρακτήρα που είχε ως πηγή έμπνευσης η συγγραφέας! Η Σκάρλετ μπορεί στην αρχή να είναι σε εγρήγορση όταν βρίσκεται κοντά του και να μην τον εμπιστεύεται, όμως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφήνει τις άμυνες της να πέσουν και παρασύρεται από τα συναισθήματα της. Οι διάλογοι ανάμεσα τους αποπνέουν φρεσκάδα, έντονο ρομαντισμό και οι δύο αυτοί ήρωες περνούν πολύ γρήγορα από την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη σε μια αμοιβαία κι έντονη έλξη!

 
 
"Όμως είσαι η μοναδική Σκάρλετ. Πάντα θα είσαι". 




 (Πηγή εικόνας: Pinterest
 
Βέβαια η σχέση της Σκάρλετ και του Γουλφ έρχεται να συμπληρώσει το κενό που αφήνουν η Σίντερ και ο Κάι καθώς δεν συναντιούνται καθόλου σε αυτό το βιβλίο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η βασική ηρωίδα της σειράς είναι η Σίντερ, η οποία μαθαίνοντας την πραγματική της ταυτότητα, αρνείται να παραδώσει τα όπλα  και είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να ανατρέψει τα σχέδια της Βασίλισσας Λεβάνα. Εξασκεί κι αξιοποιεί σταδιακά τις δυνάμεις της ως Λούναρ αλλά ανακαλύπτει και το παρελθόν της ως Πριγκίπισσα Σελίν. Φανταστείτε λοιπόν τί γίνεται όταν έναν σάιμποργκ που δραπετεύει από φυλακές υψίστης ασφαλείας και τυχαίνει να κρατάει στα χέρια του το μέλλον της ανθρωπότητας συναντάει ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε μια φάρμα και η γιαγιά της, που είναι και η μόνη της οικογένεια, έχει εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος. Γιατί ναι μεν η Σίντερ και η Σκάρλετ είναι δυνατές αλλά συνήθως βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Έτσι, κάνουν έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να μπορέσουν να σώσουν όσους αγαπούν και συνεργάζονται για πετύχουν έναν κοινό στόχο.

Σκάρλετ και Σίντερ (Πηγή: DeviantArt)
"Scarlet and the Wolf" της Emma Weakly.














  
Η Σίντερ στο ξεκίνημα του ταξιδιού της κάνει κι έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον Θορν η μάλλον συγγνώμη, τον Κυβερνήτη Θορν. Κι ενώ είναι ένας χαρακτήρας που στην αρχή μου έσπαγε τα νεύρα, κατέληξε να είναι ο αγαπημένος μου γιατί προσέφερε μια κωμική ανακούφιση στην ιστορία. Είκοσι χρονών, γυναικάς, αλαζόνας, αλλά και μπουνταλάς ήταν σαν μια ανάσα δροσερού αέρα με τις ατάκες και τα κατορθώματα του στις κρίσιμες στιγμές. Με το σαρκασμό, τα πειραχτικά του σχόλια αλλά και τις εύστοχες παρατηρήσεις του, χαρίζει το χιούμορ που είναι απαραίτητο για να ελαφρύνει την σκοτεινή ατμόσφαιρα του βιβλίου.


Δεν μπορούν όλοι να διηγηθούν εξίσου πετυχημένα μια ιστορία, πόσο μάλλον να γράψουν μία που να βασίζεται σε κάποιο κλασικό παραμύθι. Ελάχιστα βιβλία του είδους καταφέρνουν να λάμψουν και να ξεχωρίσουν από τη μάζα. Η Marissa Meyer όμως το κατάφερε ξαναγράφοντας μια γνωστή ιστορία με το δικό της μοναδικό τρόπο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γοητεία του κλασικού. Το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας της Σελήνης διατήρησε την δυναμική του πρώτου βιβλίου, πηγαίνοντας το ένα βήμα παραπέρα και συστήνοντας μας νέους χαρακτήρες που είναι προορισμένοι να αγαπηθούν από τους αναγνώστες! Η γραφή της συγγραφέως ρέει στρωτά και σε κάθε κεφάλαιο παρακολουθούμε την αφήγηση από την οπτική γωνία ενός διαφορετικού ήρωα, κάτι που βοηθάει να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον μας αλλά και να μεταφερθούμε σε διαφορετικούς τόπους και γεγονότα με ομαλό τρόπο χωρίς να μπερδευτούμε. Η Σκάρλετ είναι ένα μυθιστόρημα που περικλείει περιπέτεια, κινδύνους, αμφιβολίες, ρομαντική ένταση αλλά και έννοιες όπως η φιλία και η εσωτερική δύναμη! Όσοι αγαπήσατε τη Σίντερ, σπεύσετε να το αποκτήσετε ενώ θα το συνέστηνα σίγουρα στους νεαρούς αναγνώστες αλά και σε όσους έχουν “νεανική” καρδιά! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.


Το επόμενο βιβλίο με τίτλο “Cress” βασίζεται στο παραμύθι της Ραπουνζέλ (!) και κυκλοφορεί το Φλεβάρη στο εξωτερικό. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι.


 


                               Ένα τραγούδι που ταιριάζει με το βιβλίο!



2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ναιιιι!!!!! Ευτυχώς ο Πατάκης λέει ότι δεν θ' αργήσει πολύ, μέχρι το καλοκαίρι μάλλον!!! Μεγάλο κόλλημα αυτή η σειρά <3

      Διαγραφή