Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σίντερ (Η Τετραλογία της Σελήνης)



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κοπέλα που την έλεγαν Σταχτοπούτα, ζούσε με την κακιά μητριά και τις δύο αδερφές της στο Νέο Πεκίνο και ήταν σάιμποργκ. Και κάπου εδώ νομίζω πως μπερδευτήκατε. Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο δεν με είχε ιντριγκάρει ιδιαίτερα αλλά αποφάσισα να το διαβάσω επειδή πρώτον έχει γίνει χαμός στο εξωτερικό  και διάβασα καλές κριτικές και δεύτερον λατρεύω τα παραμύθια αλλά και την φανταστική νεανική λογοτεχνία. Στην αρχή λοιπόν οι προσδοκίες μου ήταν χαμηλές γιατί φοβόμουν ότι το βιβλίο θα ήταν παιδικό και προβλέψιμο, ξεκίνησα να το διαβάζω χλιαρά και κατέληξα να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου! Ένα κλασικό παραμύθι σε συνδυασμό με ένα φουτουριστικό περιβάλλον, μια παγκόσμια επιδημία, ανδροειδή, σάιμποργκ και ανθρώπους που κατοικούν στο Φεγγάρι συνθέτουν μια ιστορία άκρως απολαυστική και συναρπαστική.


 Η Σίντερ είναι μια δεκαεξάχρονη κοπέλα που είναι η πιο γνωστή και χαρισματική μηχανικός του νέου Πεκίνου. Επίσης, τυχαίνει να είναι σάιμποργκ κι επομένως πολίτης β’ κατηγορίας, καθώς έχασε κάποια από τα ανθρώπινα μέλη της σε ένα τραγικό δυστύχημα κι έχουν αντικατασταθεί με τεχνητά. Ο πατριός της έχει πεθάνει και ζει μία μίζερη ζωή με την μητριά και τις δύο αδερφές της. Μία μέρα έρχεται ξαφνικά στο εργαστήριο της ο πρίγκιπας της Ανατολικής Κοινοπολιτείας, Κάι για να της αναθέσει μια σημαντική δουλειά. Από τη στιγμή που η τύχη τους φέρνει κοντά, μια περίπλοκη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα τους την ώρα που ολόκληρη η Γη απειλείται από μια θανατηφόρα παγκόσμια επιδημία αλλά και την πιθανότητα ενός πολέμου από την βασίλισσα της Λούνα, της πρώτης αποικίας των ανθρώπων στη Σελήνη. Έτσι, η Σίντερ μπλέκεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια στην οποία ανακαλύπτει ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο κορίτσι και η τύχη της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια της.

Σίντερ (Πηγή: Lunar Chronicles Fanart)
Κάι (Πηγή: Pinterest)

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτό το βιβλίο είναι ο κόσμος που δημιούργησε η συγγραφέας. Είναι τόσο ευρηματικά πλασμένος που αμέσως εξάπτει την περιέργεια του αναγνώστη! Βρισκόμαστε αρκετά χρόνια μετά τον Τέταρτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι χώρες της Γης βρίσκονται πλέον σε ειρήνη. Οι άνθρωποι ζουν παρέα με σάιμποργκ δηλαδή ανθρώπους με τεχνητά μέλη στο σώμα τους αλλά και με ανδροειδή, τα οποία έχουν αναλάβει τις δουλειές των σπιτιών τους. Στο μεταξύ, αρκετά χρόνια πριν, μια ομάδα ανθρώπων αποίκησε στη Σελήνη αναπτύσσοντας κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες και δημιουργώντας την δική της φυλή, τους Λούναρ. Οι προκαταλήψεις και ο φόβος των ανθρώπων της Γης για τις ικανότητες των Λούναρ αλλά και ο φόβος του θανάτου από μία άγνωστη ασθένεια αποτελούν ουσιώδη σημεία σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο. Η συγγραφέας Marissa Meyer κατάφερε σχεδόν να οπτικοποιήσει ένα περιβάλλον στο μακρινό μέλλον, το οποίο μοιάζει αρκετά αληθοφανές κι έχει διαμορφωθεί από τις πολιτικές, κοινωνικές κι επιστημονικές εξελίξεις της ανθρωπότητας με αποτέλεσμα να διεγείρει την φαντασία μας και να μας μεταφέρει νοητικά σε αυτό.

Πεκίνο του παρόντος. Δεν πιστεύω ν' αλλάξει καθόλου στο μέλλον!

Λούνα. Ποτέ το φεγγάρι δεν έμοιασε τόσο απειλητικό!
                                                   (Πηγή εικόνας: The Book Addicts Guide )
 
Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύ ενδιαφέροντες. Η Σίντερ δεν είναι η ανυπεράσπιστη κι αθώα κοπέλα του παραμυθιού που περιμένει τον πρίγκιπα να τη σώσει. Μπορεί να είναι υποχρεωμένη να κάνει τα θελήματα της μητριάς και των αδερφών της, καθώς θεωρείται πολίτης β’ κατηγορίας κι εξαρτάται από αυτές αλλά είναι ατίθασο πνεύμα κι επαναστατεί. Δεν δέχεται τη μοίρα της με σταυρωμένα χέρια, χρησιμοποιεί στο έπακρο το κοφτερό μυαλό  και τις δεξιότητες της, παλεύει μέχρις εσχάτων για να υπερασπιστεί όσους αγαπάει και είναι αυτή που προσπαθεί να σώσει τον πρίγκιπα. Από την άλλη μεριά, ο πρίγκιπας Κάι είναι ένας αξιαγάπητος χαρακτήρας. Παρά τα μόλις δεκαεννιά του χρόνια, είναι πολύ ώριμος κι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που επιφέρει η θέση του με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος. Γι αυτόν, το πιο σημαντικό είναι ο λαός του και για να τον προστατέψει θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ακόμα κι αν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δική του ζωή. Ακόμα, θεωρεί τους ανθρώπους ίσους και παρά το κοινωνικό του στάτους, εκείνος γοητεύεται από τη Σίντερ, μια κοπέλα που είναι μια απλή μηχανικός και συνεχώς ατημέλητη με λεκέδες από γράσο στα ρούχα της. Μπορεί να δει κάτω από την επιφάνεια κι αυτό βοηθάει να δημιουργηθεί ανάμεσα τους μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας που εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω. Σημαντικό είναι όμως πως το ρομάντζο δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά αντίθετα παραμένει σε δεύτερο πλάνο καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Ένα ανδροειδές ήταν η αιτία που γνωρίστηκαν...
                                                         (Πηγή εικόνας: DeviantArt)
 
(Η Λεβάνα, βασίλισσα της Λούνα, είναι η κλασσική αδίστακτη κακιά, με μανία για εξουσία που πατάει επί πτωμάτων για να πάρει αυτό που θέλει και της αρέσει να βασανίζει τους αγαπημένους μας ήρωες. Η μητριά της Σίντερ, η Άντρι, είναι εντελώς κομπλεξική και η συμπεριφορά της απέναντι στη Σίντερ εξοργιστική, αλλά καθώς εξελισσόταν η ιστορία μπόρεσα να της δώσω ένα-δυο ελαφρυντικά. Ο δόκτωρ Έρλαντ, ο άνθρωπος που ψάχνει τη θεραπεία της επιδημίας είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις και συμπαθείς χαρακτήρες της ιστορίας, και μπορεί τα κίνητρα του να μην είναι ξεκάθαρα μέχρι το τέλος αλλά παίζει καταλυτικό ρόλο και λειτουργεί σαν από μηχανής θεός. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την Άικο, το απίθανο ανδροειδές που είναι κολλητή της Σίντερ και χαρίζει χιουμοριστικές νότες στο βιβλίο.

Ποτέ δεν αποχωριζόταν τα γάντια της.....

...γιατί αυτά μπορούσαν να κρύψουν τα χέρια της
                                                                                  (Πηγή εικόνας: DeviantArt)
 
 
Πραγματικά, αυτό το βιβλίο με εξέπληξε ευχάριστα παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς μου. Μου άρεσε πολύ η έξυπνη ιδέα της Marissa Meyer να εκσυγχρονίσει ένα κλασικό παραμύθι χωρίς  να το αντιγράψει. Ουσιαστικά, κατάφερε να το ξαναγράψει με έναν εντελώς δικό της τρόπο που δεν ακολουθεί την πεπατημένη, κρύβει πολλές ανατροπές, περιπέτεια και δράση ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την ιστορία της Σταχτοπούτας με σαρκασμό και χιούμορ. Κι αυτό γιατί η Σίντερ δεν είναι η άβουλη κοπέλα που περιμένει τη νεράιδα με το μαγικό ραβδάκι της να τη βοηθήσει, ούτε φτάνει στο χορό με κολοκυθένια άμαξα και όταν το ρολόι χτυπάει δώδεκα δεν χάνει μόνο το γοβάκι της… Αν αγαπάτε τα παραμύθια και την επιστημονική φαντασία πιστεύω πως θα βρείτε ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο. Γιατί ακόμα και στο μέλλον τα παραμύθια θα ξεκινούν με το “Μια φορά κι έναν καιρό”. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Η Τετραλογία της Σελήνης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου