Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η Πριγκίπισσα και ο Πειρατής (Η κλασσική ιστορία του Σ. Μόνγκεστερν)



Πριγκίπισσες. Πειρατές. Πρίγκιπες.  Γίγαντες. Άγρια ζώα. Τέρατα. Θαύματα. Περιπέτειες. Θάρρος. Δειλία.   Καλοσύνη. Κακία. Δικαιοσύνη αλλά και αδικία. Και πάνω απ’ όλα αληθινή αγάπη. Αυτά κι ακόμα περισσότερα είναι τα συστατικά του μεσαιωνικού παραμυθιού που δημιούργησε ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν. Ένα παραμύθι για αθεράπευτα ρομαντικούς αλλά και μη, καθόλου παραδοσιακό και πολύ μα πάρα πολύ χιουμοριστικό και σαρκαστικό. Το πώς κατάφερε ο κύριος Γκόλντμαν να γράψει ένα μυθιστόρημα τόσο ανατρεπτικό, παραμυθένιο, αστείο και σατιρικό,  το μυαλό και η καρδιά του το γνωρίζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το έγραψε με αγάπη και απίστευτο κέφι.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ένα όμορφο και κακομαθημένο κορίτσι, η Νεράγκολα (Μπάτερκαπ είναι το όνομα της στο αγγλικό κείμενο), ερωτεύεται ένα χωριατόπαιδο που δουλεύει στους στάβλους του πατέρα της, τον Γουέσλι. Ενώ λοιπόν του κάνει τον βίο αβίωτο κι εκείνος την υπομένει καρτερικά, αποφασίζει να ρίξει τον εγωισμό της και να του εξομολογηθεί τον έρωτα της. Εκείνος ανταποδίδει τα συναισθήματα της και την επόμενη μέρα φεύγει στα καράβια για να μαζέψει λεφτά και να την παντρευτεί. Μετά από λίγο καιρό, η Νεράγκολα μαθαίνει ότι το πλοίο του αγαπημένου της έπεσε στα χέρια πειρατών και κανένας από το πλήρωμα δεν κατάφερε να επιζήσει. Στο μεταξύ έχει μεταμορφωθεί στην πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Η ομορφιά της την κάνει στόχο για τον κακό και κακάσχημο πρίγκιπα της Φλωρίν, Χούμπερντικ, ο οποίος την  πιέζει να τον παντρευτεί, μέχρι που την πείθει. Τα σχέδια του γάμου χαλούν τρεις άντρες, οι οποίοι απαγάγουν τη Νεράγκολα με σκοπό να την σκοτώσουν. Οι απαγωγείς όμως βρίσκουν στον δρόμο τους εμπόδιο, έναν μυστηριώδη, μαυροντυμένο, μασκοφόρο άντρα, ο οποίος κάνει τα πάντα για να σώσει τη Νεράγκολα και να την κρατήσει κοντά του. Οι ήρωες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν παράξενα πλάσματα, επικίνδυνους ανθρώπους, τα Βράχια της Παράνοιας, το Πύρινος έλος αλλά και τον Κήπο του Θανάτου, σε μια παραμυθένια περιπέτεια με εκπλήξεις και την αιώνια μάχη του καλού και του κακού.

Του έκανε τη ζωή δύσκολη με τις παράλογες απαιτήσεις της κι αυτός της απαντούσε, "Όπως επιθυμείτε". (Πηγή εικόνας: quotesgram)
 

Ο Γκόλντμαν, παίζει με τα κλισέ των παραμυθιών με αποτέλεσμα να έχει φτιάξει μια ιστορία που είναι έντονα σατυρική και διασκεδαστική. Οι χαρακτήρες είναι απίθανοι, σε πολλές περιπτώσεις φέρονται εξωφρενικά και οι ατάκες τους είναι αξιομνημόνευτες. Η πριγκίπισσα Νεράγκολα, είναι η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου αλλά πολύ αφελής και άβουλη, κατά τη γνώμη μου. Ο αγαπημένος της Γουέσλι από την άλλη, είναι πιο δυναμικός κι έξυπνος και τα βάζει  με όλους και με όλα για να την υπερασπιστεί. Για να πω την αλήθεια, η αγάπη τους μου φάνηκε κάπως επιφανειακή αλλά παραμύθι είναι κι αφού ο συγγραφέας εμμένει τόσο στην αληθινή τους αγάπη, ας τον πιστέψουμε! 


Από την άλλη, ο πρίγκιπας Χούμπερντικ, είναι τόσο κακός, αιμοβόρος και διεφθαρμένος που προκαλεί εκνευρισμό στον αναγνώστη. Τσιράκι στις βρωμοδουλειές του είναι ο κολλητός του, κόμης Ρούγκεν, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη επί του πόνου, θέλοντας να δημιουργήσει το απόλυτο εγχειρίδιο πόνου!  Άλλοι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι ο παμπόνηρος Σικελός Βιτζίνι, ο Τούρκος γίγαντας με την καρδιά μικρού παιδιού που λατρεύει τις ρίμες, Φεζίκ και ο Ισπανός, Ίνιγκο Μοντόγια, που είναι ο καλύτερος ξιφομάχος του κόσμου κι έχεις ως σκοπό της ζωής του να βρει τον εξαδάχτυλο άντρα που σκότωσε τον πατέρα του και να πάρει εκδίκηση! Κατά την γνώμη μου, ο Φεζίκ και ο Ίνιγκο κλέβουν την παράσταση και αποτελούν τους δύο πιο αγαπημένους μου χαρακτήρες του βιβλίου.

Οι τρεις απαγωγείς εν δράσει... "Αδιανόητο!", η αγαπημένη φράση του Βιτζίνι. Και ο Ίνιγκο, του την λέει επιτέλους! (Πηγή εικόνας: Pinterest)

Πέρα όμως από τους χαρακτήρες, το βιβλίο αυτό είναι ξεχωριστό για έναν ακόμη λόγο. Κοιτάζοντας αρχικά το εξώφυλλο του βιβλίου, ένας υπότιτλος μας προϊδεάζει ότι η ιστορία που θα διαβάσουμε είναι ουσιαστικά η διασκευή μιας ιστορίας του Μόνγκεστερν. Το βιβλίο λοιπόν ξεκινάει με μια εισαγωγή του συγγραφέα Γουίλιαμ Γκόλντμαν, ο οποίος κάνει μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια και μας εξηγεί πως μεταμορφώθηκε από ένα αγόρι που αγαπούσε τα παιχνίδια και τα σπορ σε πραγματικό βιβλιοφάγο. Μια αρρώστια που τον ανάγκασε να παραμείνει μέρες στο κρεβάτι ώθησε τον πατέρα του να του διαβάσει την κλασσική μεσαιωνική περιπέτεια του Μόνγκεστερν «Η Πριγκίπισσα Νύφη». Ο συγγραφέας εξηγεί πώς ο πατέρας του διάβαζε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ιστορίας με αποτέλεσμα να τον καθηλώσει. Μεγαλώνοντας και με αφορμή διάφορους λόγους, αποφάσισε να διασκευάσει την ιστορία αυτή, κρατώντας μόνο τα πιο ενδιαφέροντα σημεία ώστε να τη διαβάσει περισσότερος κόσμος. Ανάμεσα στα κεφάλαια μάλιστα κάνει παρεμβολές, όπου είτε δίνει πληροφορίες από το πραγματικό έργο του Μόνγκεστερν, είτε μεταφέρει τις σκέψεις που έκανε σαν παιδί ακούγοντας την ιστορία. Ο συγγραφέας-αφηγητής, σε αυτές παρεμβολές δεν ξεχνά να σατιρίσει τα κλασσικά έργα αλλά και την μανία των ανθρώπων των γραμμάτων να τα υπεραναλύουν.

Στην ταινία ο παππούς διαβάζει την ιστορία στο εγγόνι του.
Φυσικά, το παραπάνω είναι απλά ένα έξυπνο τέχνασμα του συγγραφέα, ο οποίος πουλάει τόσο καλά το παραμύθι για το έργο του περιβόητου Μόνγκεστερν, που στην αρχή κατάφερε να με ξεγελάσει. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα πάντα μέσα στο βιβλίο είναι προϊόν μυθοπλασίας. Αυτό που ουσιαστικά θέλει να δείξει ο συγγραφέας είναι το αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια ιστορία στο παιδικό μυαλό, πώς μια ιστορία μπορεί να μας δώσει μαθήματα που μπορεί να τα καταλάβουμε σε μια ύστερη φάση της ζωής μας αλλά και πώς μπορεί να μας αλλάξει με τρόπους που δεν τους έχουμε φανταστεί. 

Να κι ένα μάθημα ζωής! 
                                           (Πηγή εικόνας: Pinterest)
 
Το βιβλίο αυτό μου άρεσε επειδή ήταν τόσο διασκεδαστικό κι έξυπνο που πραγματικά μου έφτιαξε το κέφι. Ακόμα και στις δραματικές σκηνές, το χιούμορ και η σάτιρα έκαναν αισθητή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται η όλη κατάσταση. Διαβάζοντας κανείς αυτή την ιστορία, νιώθει πως είναι βυθισμένος σε ένα όνειρο, όπου το υπερφυσικό και το παράλογο συναντούν την πραγματικότητα. Σε ένα παραμυθένιο ταξίδι όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τα πάντα, από έναν Ισπανό ξιφομάχο που συνεχώς μουρμουρίζει «Χαίρετε. Το όνομα μου είναι Ίνιγκο Μοντόγια. Σκότωσες τον πατέρα μου. Ετοιμάσου να πεθάνεις.» μέχρι έναν συνταξιούχο θαυματοποιό που φτιάχνει χάπια ανάστασης καλυμμένα με σοκολάτα.

Ίσως η πιο αναγνωρίσιμη ατάκα του βιβλίου!

Θα το πρότεινα σε οποιονδήποτε έχει κρατήσει μέσα του κάτι από τον παιδική του καρδιά και φαντασία και αγαπά την περιπέτεια! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Το 1987 γυρίστηκε και ταινία με σεναριογράφο τον ίδιο τον συγγραφέα, η οποία προβλήθηκε στην χώρα μας με τον τίτλο "Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας".
Κι άλλες αγαπημένες ατάκες!

Ένας οδηγός για θαυμαστές! (Πηγή εικόνας: Silver Screen Serenade)
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου