Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Δαιμονικές Μηχανές (Τριλογία)



Βικτωριανό Λονδίνο, κορσέδες,  Κυνηγοί Σκιών, μάγοι, βρικόλακες, λυκάνθρωποι, φαντάσματα, μπόλικη δράση, έρωτας και έξυπνες ανατροπές είναι τα συστατικά που συνθέτουν τον μαγικό κόσμο της συγγραφέως Cassandra Clare.  Η τριλογία Δαιμονικές Μηχανές είναι μία συναρπαστική περιπέτεια που θα σας ταξιδέψει σε έναν υπέροχο και ταυτόχρονα τρομαχτικό, φανταστικό κόσμο.



Ο Κουρδιστός Άγγελος είναι το πρώτο βιβλίο της  τριλογίας. Η Τέσα Γκρέι καταφτάνει στην Αγγλία και συναντάει τον επικίνδυνο Κόσμο του Σκότους του Βικτωριανού Λονδίνου, όπου υπερφυσικά πλάσματα κυκλοφορούν στους δρόμους.  Μόνη, χωρίς οικογένεια και φίλους, ανακαλύπτει πως έχει μία σκοτεινή δύναμη και βρίσκει καταφύγιο στο Ινστιτούτο των Κυνηγών των Σκιών, οι οποίοι είναι μία ομάδα πολεμιστών που έχει ως σκοπό να εξολοθρεύει δαίμονες. Εκεί, η Τέσα βρίσκει ζεστασιά και μία καινούρια οικογένεια, καλλιεργεί τις δυνάμεις της, μαθαίνει πως αποτελεί μέρος ενός απώτερου σκοτεινού σχεδίου του Μάγιστρου και γνωρίζει τον έρωτα συνειδητοποιώντας πως η αγάπη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από την μαγεία.


Το επόμενο βιβλίο είναι ο Κουρδιστός Πρίγκιπας. Η Τέσα είναι προς το παρόν ασφαλής κοντά στους Κυνηγούς των Σκιών. Όμως κάποιοι μέσα από το Ενκλάβιο συνωμοτούν για να διώξουν την Σάρλοτ από επικεφαλή του Ινστιτούτου του Λονδίνου, με αποτέλεσμα η Τέσα να κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο και να γίνει εύκολο θήραμα για το Μάγιστρο και τα σκοτεινά σχέδια του. Οι Κυνηγοί των Σκιών προσπαθούν να την προστατεύσουν με κάθε κόστος και ειδικά ο Γουίλ και ο Τζεμ, που είναι καλύτεροι φίλοι και πιστοί σύντροφοι στη μάχη. Η καρδιά της Τέσα διχάζεται ανάμεσα στους δυο τους, ενώ η αναζήτηση του Μάγιστρου τους φέρνει όλους κοντά στον κίνδυνο αλλά και σε κρυμμένα μυστικά που αρχίζουν να βγαίνουν στο φως.


Η τριλογία κλείνει με την Κουρδιστή Πριγκίπισσα. Η Τέσα ετοιμάζεται για το γάμο της, αλλά ο κλοιός αρχίζει και σφίγγει για τους Κυνηγούς των Σκιών του Λονδίνου. Ο Μάγιστρος χρειάζεται ένα ακόμα κομμάτι για να τους εξαφανίσει μια για πάντα  με τις Δαιμονικές Μηχανές του, κι αυτό είναι η Τέσα. Η Σάρλοτ προσπαθεί απεγνωσμένα να προλάβει τον Μάγιστρο πριν χτυπήσει, ενώ ο Γουίλ κι ο Τζεμ, τα αγόρια που αγαπούν την Τέσα, παλεύουν για τη σωτηρία της. Το μέλλον των Κυνηγών των Σκιών κινδυνεύει και η Τέσα μπορεί να είναι το κλειδί της καταστροφής ή της σωτηρίας τους. Μπορεί να γίνει τόσο ισχυρή ώστε να νικήσει ολόκληρο στρατό;

                                                                        (Πηγή εικόνας: The fandomnet)
 
H Cassandra Clare δημιούργησε έναν κόσμο τον οποίο χρωμάτισε με τα πιο ζωντανά χρώματα έχοντας για πινέλα της λέξεις και την αστείρευτη φαντασία της. Ο κόσμος αυτός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους κόσμους που λατρεύτηκαν από τους αναγνώστες της φανταστικής λογοτεχνίας. Μαγικά πλάσματα και θρύλοι ανακατεμένα με ισχυρές δόσεις μιας καινούριας μυθολογίας παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων απορροφώντας τους αναγνώστες και κάνοντας τον κόσμο αυτό να φαίνεται απόλυτα πιστευτός. Ενδιαφέρον όμως είναι και το κομμάτι του ρεαλισμού μέσα σε όλο αυτό το φανταστικό στοιχείο. Η συγγραφέας μετακόμισε στο Λονδίνο για έξι μήνες και διάβαζε αποκλειστικά βιβλία που εκτυλίσσονται στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία της, για να μας μεταφέρει το κλίμα εκείνης της περιόδου. Και το κατάφερε. Το άρωμα της βικτωριανής εποχής διαπνέει τα πάντα στην ιστορία, από την ένδυση μέχρι τις τοποθεσίες, την ομιλία κι έκφραση των χαρακτήρων, τις συνήθειες τους, τους τρόπους τους αλλά και θέματα όπως η αντιμετώπιση των γυναικών και οι αντιλήψεις γύρω από αυτές, οι κοινωνικές συμβάσεις και υποχρεώσεις ακόμα και η ομοφυλοφιλία. Διαβάζοντας το βιβλίο, μπορούσα να νιώσω τη βροχή, να δω τον γκρίζο ουρανό και να νιώσω την απειλή στους σκοτεινούς δρόμους του Λονδίνου. 

Κάποιοι από τους χαρακτήρες της ιστορίας δίπλα στον Τάμεση. Από αριστερά προς δεξιά:  Γουίλ, Τζεμ, Τέσα, Τζέσαμιν, Χένρυ, Σάρλοτ.

Επιπλέον, η συγγραφέας βασίστηκε σε ένα κλασσικό βιβλίο για να δημιουργήσει την ιστορία της. Αυτό το βιβλίο ήταν Η Ιστορία Δύο Πόλεων. Πήρε λοιπόν ως υλικά για τα δικά της βιβλία το θέμα του πολέμου, της αγάπης χωρίς αντάλλαγμα, το ιδανικό ότι η αγάπη μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο μας εαυτό αλλά και την ιδέα των δίδυμων χαρακτήρων. Όπως στην Ιστορία Δύο Πόλεων ο Σίντνεϊ Κάρτον και ο Τσαρλς Ντάρνεϊ μοιάζουν τόσο πολύ, που όλοι τους μπερδεύουν ενώ είναι άκρως αντίθετοι χαρακτήρες, έτσι και στην τριλογία των Δαιμονικών Μηχανών, ο Γουίλ και ο Τζεμ ενώνονται με κάτι παραπάνω από βαθιά κι αληθινή φιλία, με έναν υπερφυσικό δεσμό που τους κάνει να μοιάζει με ένα στα μάτια όλων και συμπληρώνουν απόλυτα ο ένας τον άλλον. Παρόλα αυτά είναι εντελώς διαφορετικοί τόσο εμφανισιακά όσο κι ως προσωπικότητες.



 












 

(Πηγή εικόνων: tmisource.com)
 
Ο Γουίλ έχει μαύρα μαλλιά και μπλε μάτια και ο Τζεμ είναι χλωμός, με ασημένια μαλλιά και μάτια. Ο Γουίλ είναι γοητευτικός, αλαζόνας, βαθιά αυτοκαταστροφικός, αυθάδης, παθιασμένος, αστείος, οξύθυμος και η ψυχή του βασανίζεται από ένα μυστικό που κρατά καλά κρυμμένο μέσα του. Ο Τζεμ είναι αφοσιωμένος, μετρημένος, ψύχραιμος, ήρεμος, σοβαρός, υπομονετικός, πάντα ευγενικός και κινδυνεύει από μία αρρώστια. Χρειάζονται ο ένας τον άλλον, έχουν ορκιστεί πίστη και προστασία, πολεμούν πάντα μαζί  και αντικατοπτρίζουν την σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά του ίδιου ατόμου. Είναι δηλαδή, λογοτεχνικοί δίδυμοι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Τέσα αναπτύσσει συναισθήματα και για τους δύο κινδυνεύοντας να διαταράξει τη σχέση τους. 

Γουίλ, Τέσα και Τζεμ (Πηγή εικόνας: fanpop)
Η Τέσα είναι ένα έξυπνο κορίτσι και αρκετά φοβισμένο στην αρχή, που εξελίσσεται σε μία ώριμη και δυναμική γυναίκα που αγωνίζεται να προστατέψει όσους αγαπά. Το τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες μπορεί να φαίνεται τετριμμένο και πολυφορεμένο σε αυτό το λογοτεχνικό είδος, αλλά κατά τη γνώμη μου, είναι ίσως από τα ελάχιστα, για να μην πω το μοναδικό ερωτικό τρίγωνο, που έχει ουσία και λόγο ύπαρξης. Χωρίς να μπαίνουν στη μέση τσακωμοί κι εγωισμοί, μας δίνει να καταλάβουμε τη δύναμη της φιλίας των αγοριών και την ένταση των συναισθημάτων τους απέναντι στην Τέσα, αλλά και της Τέσα για αυτούς. Προσπαθούν να βρουν ισορροπίες και πολλές φορές κρύβουν αυτά που νιώθουν προκειμένου να μην προκαλέσουν πόνο ο ένας στον άλλον. Η αγάπη ανάμεσα στους τρεις νέους είναι τόσο βαθιά και απόλυτη που τους κάνει να παραμερίζουν τα εγώ τους, να θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον ενώ τους καταστρέφει και την ίδια στιγμή τους τους δίνει λόγο να παλέψουν και να επιβιώσουν. Ο ένας βγάζει στον άλλον τον καλύτερο του εαυτό, τους μεταμορφώνει και τους εξελίσσει ως ανθρώπους.




Φυσικά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες μας κερδίζουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ειδικά οι κάτοικοι του Ινστιτούτου ξεχωρίζουν και ο αναγνώστης δένεται μαζί τους καθώς δεν αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είναι χαρακτήρες με προσωπικότητα που κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες και πάθη κι αποτελούν ουσιώδες κομμάτι της ιστορίας. Η μικροσκοπική Σάρλοτ με την μεγάλη καρδιά που ηγείται του Ινστιτούτου, εμπνέει αισθήματα αφοσίωσης και καθοδηγεί με ψυχραιμία την ομάδα της. Ο γκαφατζής αλλά καλοσυνάτος εφευρέτης και σύζυγος της Σάρλοτ, Χένρυ. Η ωραιοπαθής Τζέσαμιν που αν και έχει γεννηθεί Κυνηγός των Σκιών δεν θέλει καμία σχέση με αυτούς. Η σοφή, πιστή και γλυκιά υπηρέτρια Σόφι που το πρόσωπο της σημαδεύτηκε με μία μεγάλη ουλή, γίνεται στήριγμα της Τέσα. Τα αδέρφια Λάιτγουντ, ο ήρεμος Γκίντεον κι ο θερμόαιμος Γκέιμπριελ, που έρχονται να ταράξουν το Ινστιτούτο αλλά γίνονται σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας του. Η νεαρή κι όμορφη Σέσιλι που το έσκασε από την οικογένειά της και ξεκινάει την εκπαίδευση της ως Κυνηγός των Σκιών. Κανένας από τους παραπάνω χαρακτήρες δεν μένει στάσιμος. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, η συναναστροφή τους, ο πόλεμος, τα πρόσωπα που γνωρίζουν, διαμορφώνουν εκ νέου τις αντιλήψεις τους και τους βοηθούν να εξελιχθούν και να ωριμάσουν όσο περνούν τα βιβλία. Άλλοι χαρακτήρες που κερδίζουν την προσοχή μας είναι ο πολυμήχανος και συμπαθέστατος μάγος Μάγκνους Μπέιν, του οποίου η βοήθεια στους «καλούς»  είναι πολύτιμη και φυσικά ο δαιμόνιος Μάγιστρος, που ο πόλεμός του ενάντια στους Κυνηγούς των Σκιών είναι βαθιά προσωπικός, βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτούς ξαφνιάζοντας τους και γνωρίζει την αλήθεια για την ταυτότητα της Τέσα.


            (Πηγή παραπάνω εικόνων: tmisource.com)
 
Ένα άλλο στοιχείο που μου άρεσε πέρα από την ιστορία και τους χαρακτήρες είναι η βιβλιοφιλία που υπάρχει έντονη μέσα στο βιβλίο. Κι αυτό γιατί η Τέσα και ο Γουίλ είναι μεγάλοι βιβλιοφάγοι. Συζητούν συνεχώς για βιβλία, συγκρίνουν τους εαυτούς τους με λογοτεχνικούς ήρωες κι εμπνέονται από τις πράξεις τους. Οι συζητήσεις τους είναι πραγματικά απολαυστικές, όπως και ο τρόπος που αναλύουν τα βιβλία που διαβάζουν, άλλοτε σοβαρά άλλοτε πιο χιουμοριστικά, που συμφωνούν ή διαφωνούν για αυτά, που παθιάζονται εκφράζοντας τη γνώμη τους με επιχειρήματα ή ακόμα παραθέτοντας ολόκληρα αποσπάσματα μέσα από τα βιβλία, που ταυτίζονται με τους ήρωες σαν να είναι αληθινά πρόσωπα. Ακόμα προτείνουν ο ένας στον άλλον βιβλία και τα σχολιάζουν από μία διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας. Μερικά από τα βιβλία που συζητούν είναι φυσικά Η Ιστορία Δύο Πόλεων του Ντίκενς (το αγαπημένο βιβλίο της Τέσα, η οποία κάνει τον Γουίλ να το δει με άλλο μάτι), Η Κόλαση του Δάντη, Βαθέκ του Μπέκφορντ, Τζέην Έυρ της Σαρλότ Μπροντέ, Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλυ Μπροντέ,  Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς, Η Φεγγαρόπετρα του Γουίλκι Κόλλινς, Ποίηση του Τένισον κ.α. Επιπλέον, στην αρχή κάθε κεφαλαίου υπάρχει ένα απόσπασμα από διάφορα βιβλία που έχουν κάποια σύνδεση με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο καθένα. 

 













"Only the very weak- minded refused to be infuenced by literature and poetry" (Tessa)

Αν σας αρέσει η σύγχρονη φανταστική λογοτεχνία τότε η τριλογία Δαιμονικές Μηχανές (Κουρδιστός Άγγελος, Κουρδιστός Πρίγκιπας, Κουρδιστή Πριγκίπισσα) είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Μια ιστορία καλογραμμένη, με έναν γοητευτικό καινούριο κόσμο που δεν είναι αντιγραφή ή απομίμηση κάποιου άλλου, με έντονο ρομαντισμό αλλά και έξυπνη πλοκή, δράση, σκοτεινή μαγεία, μυστικά, προδοσίες, μεγάλες ανατροπές κι εκπλήξεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Η τριλογία γράφτηκε σαν πρίκουελ μιας άλλης σειράς βιβλίων που έγραψε αρχικά η συγγραφέας και γνώρισε φοβερή επιτυχία στο εξωτερικό, με τίτλο Θανάσιμα Εργαλεία. Για να καταλάβετε πόσο μου άρεσαν οι Δαιμονικές Μηχανές, ήδη αγόρασα τα πρώτα βιβλία των Θανάσιμων Εργαλείων. Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πλατύπους.

Σκηνή από το βιβλίο "Κουρδιστός Πρίγκιπας".
Αυτό είναι το blog της συγγραφέως στο οποίο γράφει πληροφορίες και νέα για τα βιβλία της, για αυτά που ήδη κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν κι εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικές σκηνές μέσα από τα βιβλία της από την οπτική γωνία κάποιου άλλου ήρωα ή κάποιες έξτρα πληροφορίες για τους χαρακτήρες.

Στο εξωτερικό η σειρά έχει κυκλοφορήσει και σε graphic novel. Η πρώτη συνάντηση Τζεμ και Τέσας.





                                                             (Πηγή εικόνας: DeviantArt)

Η πρώτη συνάντηση Γουίλ και Τέσας.

2 σχόλια:

  1. Είσαι φοβερή Αλικάκι! Νομίζω θα τιμήσω αυτή την τριλογία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ :) Μου άρεσαν πολύ τα βιβλία αυτής της σειράς. Πιστεύω πως ξεχωρίζουν στο είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού!

      Διαγραφή