Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Απόκλιση



Απόκλιση! Περίεργος τίτλος για μυθιστόρημα! Σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό εξώφυλλο είναι από εκείνα τα βιβλία που θα τα δεις σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη και θα νιώσεις  την ακαταμάχητη έλξη να το πιάσεις στα χέρια σου και να το ξεφυλλίσεις για να δεις περί τίνος πρόκειται!  Απόκλιση λοιπόν είναι η εκτροπή από καθορισμένη θέση ή κατεύθυνση, το αντίθετο της σύγκλισης. Τί δουλειά έχει όμως η απόκλιση σε ένα βιβλίο; Ρίχνοντας μια ματιά στην υπόθεση του, βλέπεις ότι εκτυλίσσεται σε ένα δυστοπικό Σικάγο και τα κομμάτια του πάζλ αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Είναι η ιστορία της Μπίατρις Πράιορ, μιας Απόκλισης, σε μία κοινωνία όπου η διαφορετικότητα δεν είναι καλοδεχούμενη...



Στην περιοχή που κάποτε λεγόταν Σικάγο, η  κοινωνία είναι οργανωμένη σε πέντε φατρίες οι οποίες καλλιεργούν μία συγκεκριμένη αρετή. Οι φατρίες που υπάρχουν είναι πέντε και απαρτίζονται από άτομα που είναι αφοσιωμένα αποκλειστικά στην αρετή που εκπροσωπούν: αυτή της Ομόνοιας αποτελείται από τους Ειρηνικούς, της Ειλικρίνειας από τους Ειλικρινείς, της Γενναιότητας από τους Ατρόμητους, της Απάρνησης από τους Ανιδιοτελείς και της Πολυμάθειας από τους Πολυμαθείς. Στο δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, όλοι οι νέοι περνούν από ένα τεστ κλίσης το οποίο δείχνει σε ποιά φατρία ανήκουν. Τα παιδιά έχουν το ελεύθερο της επιλογής καθώς είτε μπορούν να παραμείνουν στην παλιά τους φατρία είτε να επιλέξουν αυτή που προκύπτει από το τεστ. Από τη στιγμή που επιλέξουν φατρία, αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτή και γίνεται η καινούρια τους οικογένεια.

Τα σύμβολα των πέντε φατριών. Τα χέρια για την Απάρνηση, η ζυγαριά για την Ειλικρίνεια, το δέντρο  για την Ομόνοια, το μάτι για την Πολυμάθεια και η φλόγα για την Γενναιότητα.


Η Μπίατρις, γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Ανιδιοτελείς. Την ημέρα που πάει να κάνει το τεστ κλίσης της, ανατρέπεται όλη της η ζωή. Το τεστ δείχνει τρία αποτελέσματα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Θα μπορούσε να ανήκει εξίσου στην φατρία της Απάρνησης, της Γενναιότητας και της Πολυμάθειας. Το ασαφές αποτέλεσμα του τεστ αναδεικνύει κάτι ξεκάθαρο: ότι η Μπίατρις είναι Απόκλιση. Η επιλογή που κάνει καταπλήσσει τους πάντες. Αλλάζει το παλιό της όνομα σε Τρις και καλείται να περάσει την ιδιαίτερα ανταγωνιστική και σκληρή μύηση της νέας της φατρίας. Σε περίπτωση που αποτύχει θα αναγκαστεί να ζήσει στο περιθώριο με τους Χωρίς Φατρία. Κατά τη διαδικασία της μύησης της λοιπόν θα πρέπει να ανταπεξέλθει τις δύσκολες καταστάσεις, να ξεχωρίσει τους φίλους από τους εχθρούς της και να αντιμετωπίσει τον αινιγματικό εκπαιδευτή της Τέσσερα. Σύντομα, θα μάθει ότι πρέπει να κρατήσει μυστικό πάση θυσία ότι είναι Απόκλιση καθώς ενδεχόμενη αποκάλυψη του θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα και το θάνατο. Όμως, όταν ρωγμές εμφανίζονται σε αυτή τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, το μυστικό της Τρις είναι εκείνο που μπορεί να την καταστρέψει αλλά μπορεί και να την σώσει…


Η Τρις στην σκηνή με τα μαχαίρια!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Απόκλιση είναι το νέο βιβλίο-φαινόμενο! Πολλοί το συγκρίνουν με τους Αγώνες Πείνας, και δεν τους αδικώ  γιατί είναι τόσο καλό! Η συγγραφέας Βερόνικα Ροθ, με πτυχίο στη συγγραφή έκανε κάποια προσχέδια αυτού του βιβλίου όταν ακόμη ήταν φοιτήτρια. Δημιούργησε έναν κόσμο του μέλλοντος βασισμένη σε μία ιδιοφυή ιδέα θέτοντας το ερώτημα αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μπαίνουν σε καλούπια.  Ακόμα κι αν κάποιος είναι ταγμένος σε συγκεκριμένα ιδανικά και πεποιθήσεις γίνεται να τις ακολουθεί τυφλά και να μην αποκλίνει έστω κι ελάχιστα  από τη στιγμή που είναι νοήμων ον και αναπτύσσει δική του σκέψη; Επίσης μπορεί κάποιος να αναπτύξει έναν μονόπλευρο χαρακτήρα ή να υιοθετήσει μια πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά από τη στιγμή που οι άνθρωποι είμαστε τόσο πολυδιάστατα και απρόβλεπτα όντα; Και τί γίνεται όταν κάποιος πάει κόντρα στον τρόπο ζωής με τον οποίο γαλουχήθηκε;


Πέρα από τα ερωτήματα που προκύπτουν διαβάζοντας το βιβλίο, η πλοκή είναι τόσο ενδιαφέρουσα κι ανατρεπτική που θα σας καθηλώσει. Σκηνές έντονης δράσης, ωμής βίας, αγωνίας αλλά και θάνατοι χαρακτήρων που είναι συμπαθείς και θεωρούσατε ότι είναι «ασφαλείς» θα σας κάνουν να γυρίζετε τη μία σελίδα πίσω από την άλλη χάνοντας την αίσθηση του πραγματικού τόπου και χρόνου!


Οι χαρακτήρες είναι τόσο ενδιαφέροντες που θα σας κάνουν να είτε να τους αγαπήσετε είτε ακόμα και να μισήσετε κάποιους από αυτούς. Γεγονός είναι πάντως ότι δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους και θα τους κουβαλάτε στην σκέψη σας ακόμα κι όταν τελειώσετε το βιβλίο. Θα ήθελα να σταθώ κυρίως σε δύο από αυτούς. Αφενός στην Τρις, η οποία είναι ο ορισμός της δυναμικής ηρωίδας που μου αρέσει να διαβάζω σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Παρόλο που το παρουσιαστικό της την κάνει να φαίνεται εύθραυστη κι αδύναμη, καταφέρνει να ξεχωρίσει για την αποφασιστικότητα, το κουράγιο, την εφευρετικότητα και τη δύναμη της αλλά και για τις πιο ευαίσθητες πλευρές του χαρακτήρα της. Προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε κόστος και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας της φατρίας. Η επιλογή που κάνει δεν την αφήνει να ξεχάσει την ανιδιοτελή πλευρά της αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Από την άλλη μεριά, ο Τέσσερα. Ένας αινιγματικός χαρακτήρας, πολύ σκληρός με ηρεμία που σκοτώνει, ψύχραιμος κι αποφασιστικός. Πίσω από το σκληροτράχηλο παρουσιαστικό του κρύβει πολλά μυστικά κι ένα σκοτεινό παρελθόν. Άλλες φορές εξοργίζει την Τρις, άλλες την τρομάζει κι άλλες την προστατεύει, μα πάνω απ’ όλα την γοητεύει. Όπως καταλαβαίνετε ανάμεσα τους αναπτύσσεται ένα όμορφο ειδύλλιο το οποίο εντείνει ακόμα περισσότερο την γοητεία του βιβλίου.

Η Τρις κι ο Τέσσερα. Σκηνή από την επερχόμενη ταινία.


Πραγματικά, η Απόκλιση είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ! Ο επικίνδυνος και ρεαλιστικός κόσμος που δημιούργησε η συγγραφέας θα σας συναρπάσει τόσο που αφού τελειώσετε το βιβλίο θα τρέξετε να αγοράσετε το επόμενο, μιας και πρόκειται για τριλογία. Θα γίνει και ταινία η οποία αναμένεται να σπάσει ταμεία και θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το Μάρτιο του 2014! Στον ρόλο της Τρις θα δούμε την  Shailene Woodley, τον ελληνικής καταγωγής Theo James ως Τέσσερα καθώς και την Kate Winslet! Αν σας πω ότι δεν ανυπομονώ θα είναι ψέμματα... Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλατύπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου